De ontmoeting

Harrie en Marianne ontmoetten Ygersi en zijn familie tijdens hun rondreis door Albanië eind september 2016. In het tweede deel van hun onderbroken reis strijken ze neer op een kleinschalige camping bij een Italiaanse Katholieke missiepost bij Burrel.

Een mis
Iedere zondag houden de nonnen van de missiepost en een pastoor uit Burrel een mis in de kerk. Deze start om 17.00 uur, maar vanaf 16.00 uur verdringen zich al mensen voor de deur. Om in contact te komen met deze mensen trakteert Marianne de wachtende vrouwen en kinderen op koekjes, die gretig aftrek nemen. Een vrouw pakt zelfs een handvol koekjes. Eentje stopt ze in haar mond, de rest belandt in haar zak.

Op bezoek
Praten is lastig. Een enkel woordje Engels en heel veel handgebaren zijn de enige mogelijkheid om in gesprek te gaan. Een vrouw vraagt aan Harrie en Marianne of ze na de mis met haar mee willen gaan. In een Fiat Panda 4X4 van de missiepost en met vijf mensen op de achterbank, gaan ze op pad.

Het begint goed met een geasfalteerde provinciale weg. Maar deze gaat al snel over in een onverharde weg. Om te eindigen op een doodlopend klein weggetje. Om vervolgens over een ezelpaadje naar het ‘huis’ te lopen.

Armoede
Wat een armoede. Een kleine oppervlakte voor heel veel mensen en geen verwarming of stromend water. We ontmoeten de rest van de familie. Oma, opa, moeder Valbona, Ygersi en zijn broertje en zusje, tantes, en nog meer kinderen, zo’n vijftien personen bij elkaar. Oma staat op van de bank onder het afdak en ‘gebiedt’ Harrie en Marianne  om te gaan zitten. Ze krijgen snoepje, koffie en druiven. En de rest krijgt niets….. Alles voor de gasten.

Wil je mijn zoon adopteren?
Naast heupdysplasie heeft Ygersi ook epilepsie. Valbona steekt haar arm door Marianne’s arm. In gebrekkig Engels vraagt ze of Marianne haar zoon Ygersi wil adopteren. Ze wil zo graag een betere toekomst voor haar gehandicapte zoon. Een hartverscheurende situatie. Dit kunnen we ons in Nederland nauwelijks voorstellen.

Lees het hele verslag van de rondreis van Harrie en Marianne in Albanië hier.