Over Albanië

Albanië ligt in Zuidoost-Europa aan de Adriatische zee en de Ionische zee tussen Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro. Het is een land met prachtige bergen, prachtige natuur, enorm veel olijfbomen, meren een prachtige kustlijn. Maar ook een land bedekt met vuilnis, kapotte waterleidingen, enorm veel zwerfhonden, slechte wegen, armoede en vrouwenhandel.

Eén van de armste landen van Europa
Het land is van oorsprong één van de armste landen van Europa. De armoede is groot, getuigt ook een filmpje op de website van ‘Zending over Grenzen’.

Overheersing en oorlog heeft diepe sporen nagelaten
Albanië heeft een verleden van overheersing en oorlog. Ruim veertig jaar (1944-1985) was de bevolking in de greep van een streng communistisch bewind. In 1992 viel het communistische regime. De grote staatsbedrijven werden opgeheven waardoor veel Albanezen werkeloos thuis kwamen te zitten.

Dit alles heeft diepe sporen nagelaten bij de Albanese bevolking. Er heerst grote armoede, ontwikkeling komt nauwelijks op gang en het land is corrupt.  Er zijn weinig natuurlijke grondstoffen en ook vruchtbare landbouwgrond is schaars. In veel gezinnen heerst seizoensgebonden ondervoeding door een gebrek aan eiwitrijk voedsel. De kindersterfte in Albanië is hoog.

Burrel
Burrel is een zeer afgelegen stad in het noorden van Albanië. Het ligt in een breed bergdal en is omgeven door een moeilijk toegankelijk berggebied. Om Tirana te bereiken, moet je een omweg van 90 kilometer maken. Terwijl het hemelsbreed maar zo’n 36 kilometer zuidelijker ligt.

Burrel heeft korte tijd gefloreerd als mijnstadje, maar de mijnen zijn nu verlaten. Wel is er nog een fabriek die roestvast staal produceert. Deze fabriek zou volgens de laatste gegevens nog open zijn. Niettemin is de werkloosheid in Burrel hoog en zijn de leefomstandigheden niet ideaal. De huizen zijn vaak in slechte staat. Dat het stadje zo afgelegen is, maakt een economische heropleving moeilijk. Vooral de gebrekkige infrastructuur is een groot probleem.

Enkele cijfers

  • Inwoners: ca. 3,6 miljoen inwoners, waarvan 25% jonger dan 14 jaar en 9,5% ouder dan 65 jaar. Albanië heeft de jongste bevolking van Europa, gemiddeld 27 jaar.
  • Hoofdstad: Tirana in het centrum van het land met circa 610 duizend inwoners. Burrel heeft circa 10.000 inwoners (peildatum 2015).
  • Circa 3.000 euro bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking per jaar.