Wat is heupdysplasie?

Dysplasie is een afgeleid van het Griekse dys, dat mis of verkeerd betekent. Plasie betekent vormen. Kortom, misvorming. Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht. Heupdysplasie is de meest voorkomende aangeboren afwijking in Europa.

Moeite met lopen en staan

Bij ongeboren baby’s zit de heupkop mooi gecentreerd in de heupkom. Deze heupkom bedekt de heupkop. Bij een heupdysplasie is sprake van een afwijking van het normale ontwikkelingspatroon. De heupkom is ondiep of heeft een afwijkende vorm. De kop zit meestal wel op de juiste plaats in de kom, maar de kom (en soms ook de kop) is onvoldoende ontwikkeld, waardoor het heupgewricht niet goed werkt. Meestal betekent dit dat de heupkop naar boven toe wegglijdt uit de heupkom (dislocatie). Daarom heeft Ygersi moeite met lopen en staan. Deze ontwikkeling wordt duidelijker naarmate een kind groeit en dus ook begint te steunen op de onderontwikkelde heup.

Blijvende beschadiging

Wanneer men de aandoening niet in de eerste levensmaanden ontdekt en behandelt, worden de krachten op het gewricht niet op een normale manier opgevangen. Als gevolg hiervan kan er een vervorming van de heupkop en heupkom optreden, met blijvende beschadiging van het gewricht tot gevolg. Hierdoor treedt pijn op bij het lopen, die toeneemt met de leeftijd. Met mank lopen als gevolg.

Andere klachten bij heupdysplasie:
– pijn in de lies, bil of buitenkant van het bovenbeen;
– soms uitstralende pijn naar de knie of de onderrug;
– slenterpijn (moeite met slenteren);
– sterk verhoogde kans op slijtage van de heupkop (artrose), met nog meer pijn.

Volledige afbraak van het gewricht

Zowel de behandeling als de prognose voor de langere termijn, zijn afhankelijk van de leeftijd en het stadium waarin de heup zich op dat moment bevindt. Een onbehandelde heupdysplasie veroorzaakt langzaam maar zeker een volledige afbraak van het gewricht. De krachten die inwerken op het heupgewricht zijn zeer groot. Bovendien zorgen deze krachten voor een abnormaal snelle slijtage van het gewricht, doordat de vorm van de heupkop niet past bij de vorm van de heupkom.

Pijn

Kortom, zeker geen pretje voor Ygersi. Pijn en beperkingen bij alles wat hij doet, zijn het gevolg.

In de video hieronder zie je dat Ygersi (met gestreepte trui) probeert mee te voetballen met zijn vriendjes. Zoals je ziet, loopt hij erg mank. Dit wordt in de toekomst alleen maar erger, wat werken en meedraaien in de maatschappij steeds lastiger maakt.