Wie is Ygersi

Aan het einde van een klein doodlopend weggetje dichtbij de stad Burrel in Albanië, woont Ygersi. Een vrolijke jongen van (ondertussen) 14 jaar. Samen met zijn vader, moeder Valbona en zijn broertje en zusje. Maar ook samen met opa, oma, ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Bij elkaar zo’n 15 personen. Ze wonen allemaal in een deel van het huis.

Wonen op 9 m2

Een oppervlakte van ongeveer 9 m2 is het woongedeelte van Ygersi, zijn ouders en zijn broertje en zusje. Zijn ouders slapen op een slaapbank, zijn broertje en zusje samen in een éénpersoonsbed. Ygersi slaapt op een kleed tussen de bedden. Nee, rijk zijn ze niet. Integendeel. Ze hebben helemaal niets, zelfs geen verwarming. De gemiddelde minimumtemperatuur in Albanië is ongeveer twee graden. Maar rondom de jaarwisseling  2016/2017 zakte het kwik tot -25 graden.  Heel erg koud als je geen verwarming hebt. Koken doen ze onder een afdak op een hout-gestookt fornuisje.

Naar school

Iedere dag loopt Ygersi drie kilometer door het bos naar het busje dat hem naar school brengt. Alhoewel, lopen: echt goed lopen kan Ygersi niet vanwege zijn heupdysplasie. Het is meer hobbelen, waarbij hij met één voet alleen met zijn tenen de grond raakt.

Ygersi houdt van voetballen. Het lukt hem niet zo heel goed, maar toch probeert hij dapper mee te doen.

Kortom, Ygersi is net als iedere andere 12-jarige jongen. Alleen heeft Ygersi de pech dat hij geboren is in een arm land en met een handicap. Een handicap die, als hij in Nederland was geboren, gemakkelijk verholpen had kunnen worden.